Sundhed

Pas på dit barn i vinterkulden

1.59Kviews

Vinteren begynder for alvor at trænge sig på, og temperaturerne falder. Derfor er det vigtigt, at vi forældre passer på vores børn – de er nemlig ekstra udsatte i det kolde vintervejr.

Voksne er børns temperaturregulator

Små børn skal have ekstra opmærksomhed i vinterperioder med frost og kulde. Evnen til at regulere egen kropstemperatur er nemlig først fuldt udviklet i fireårsalderen, og det betyder, at børn ikke selv kan mærke, om de sveder eller fryser. Derfor er det vigtigt, at man som forældre søger for, at barnets kropstemperatur er, som den skal være.

Den bedste måde at gøre det på er at mærke sig frem og jævnligt lægge en hånd på barnets brystkasse eller nakke. Hvis huden føles fugtig, våd eller varm, har barnet sandsynligvis for meget tøj på. Er huden derimod kold, bør du give den lille mere tøj på. Med andre ord er du dit barns termometer i dets første leveår og skal sørge for, at kropstemperaturen er optimal.

Hold hænder og fødder tørre og varme

Selvom det er koldt, leger børn stadig udenfor, og det kræver den rette påklædning. Overtøjet skal være varmt, behageligt at have på samt både vind- og vandtæt, så det kan holde til lidt af hvert. Det er især vigtigt at hænder og fødder forbliver tørre og varme.

Somme tider kan det dog være udfordrende at finde de rette vanter til barnet. De skal være varme, men samtidig skal barnet også stadig kunne gribe om skovle, sandforme og andet legetøj – ellers tager han eller hun dem sandsynligvis bare af. Heldigvis er det muligt at finde vanter, der imødekommer begge behov. Flere af dem er endda lavet i økologiske materialer, så dit barn ikke udsættes for skadelige og unødvendige kemikalier. Du kan for eksempel vælge et par vanter i vandtæt fleece, som holder godt på varmen, er vandafvisende og behagelige for barnet at have på.

Kulden er hård ved børns sarte hud

Børns hud er meget sart, og vinterkulden er ekstra hård ved den. Især ansigtet er udsat, da jo typisk er bart både inden- og udendørs. Der er risiko for, at vejret og den tørre luft tørrer huden ud og give ru, frostsprængte kinder. Derfor er vigtigt at holde særligt øje med dit barns hud i vinterperioden. Hvis huden bliver tør, hjælper det at smøre den med en god fedtcreme. Cremen skal helst have et så lavt vandindhold som muligt og være uden parfume, da parfumeholdige cremer kan irritere huden yderligere.

Leave a Response